MV_Äpplecider.jpg
M_Björksav_Flat.jpg
MV_Äpplebalsam.jpg
MV_Fläderblom_Flat.jpg
MV_Malt.jpg
MV_Pikant.jpg
MV_Äpplecider.jpg

ÄppelciderVinäger


SCROLL DOWN

ÄppelciderVinäger


MalmoVinagerfabrik_applecider.jpg

Äppelcidervinäger

Efter mycket mustade kom vi fram till tre äpplesorter som skulle ge oss den bäst balanserade äpplecidervinägern. Samtliga äpplen växer på samma mark i Brusås i Norra Skåne. Där är klimatet väldigt gynnsamt för äpple odling och vi vet att odlaren tar hand om sina äpplen på bästa sätt. Hela processen är såklart viktig om man vi göra något unikt.
Detta resulterade i en riktigt mild, frisk och balanserad äppel-cidervinäger med frisk äpplesmak – gammaldags svenskt äpple för att vara noggrann. Och det är vi, där gör vi den även ofiltrerad och opastöriserad för bästa kvalitet. 

Använd äppelcidervinäger för att ge balans och karaktär till grytor, dressingar, marinader, såser, inläggningar och sallader. 

Råvara  Ingrid Marie- Elstar- och Ingrid Marieäpplen, jäst och vinägerkultur. 
Lagring Ej fatlagrad.  Syra 5%.  Storlekar 195 och 375 ml.

M_Björksav_Flat.jpg

Björksavsvinäger


Björksavsvinäger


MalmoVinagerfabrik_Bjorksav.jpg

Björksavsvinäger

Björksaven tappas från Vångaberget i Norra Skåne i mars när dagstemperaturerna ligger runt 8–10 grader, då är den som bäst. Vi har valt ut en markägare som tar hand om träden på ett skonsamt sätt och tappar i söderläge. Mycket av deras marker är dessutom ekologisk.
Först fermenterar vi med honung och lite socker. Björksaven innehåller nämligen inte tillräckligt med stärkelse för att vi ska få upp alkoholenhalten till 6%. Det blir en balanserad och mild vinäger med toner av honung och mandel. Vi gör den givetvis ofiltrerad och opastöriserad.

Använd björksavsvinäger för att lägga in grönsaker eller ge en fin karaktär till dina sallader och dressingar.

Råvara Björksav, socker, lindshonung, jäst och vinägerkultur.
Lagring Ej fatlagrad.  Syra 6%.  Storlekar 195 och 375 ml.

MV_Äpplebalsam.jpg

ÄppleBalsamvinäger


ÄppleBalsamvinäger


MV_Äpplebalsam_375ml_besk.jpg

Äppelbalsamvinäger

Till vår balsamvinäger har vi endast valt ut en äpplesort. Äpplet Elstar – som inte är så vanligt längre – har nämligen den perfekta smaken för vår vinäger, helt på egen hand. I Brusås, Norra Skåne, där klimatet är väldigt gynnsamt för sorten och odlaren tar väl hand om äpplena tills vi hämtar dessa guldklimpar. Av dessa gör vi en utsökt must som blir till cider och sist vinäger. Därefter tar vi och tillsätter reducerad Elstarmust och låter vila i ca 3 månader innan vi tappar på flaska. Resultatet blir en rund och välbalanserad vinäger med en hög densitet och rik äppelkaraktär. Vi gör vår äpplebalsamvinäger givetvis helt ofiltrerad och opastöriserad.

Använd äppelbalsamvinäger för att ge balans och karaktär till ugnsrostade rotsaker, lagrad hårdost och grytor och såser.

Råvara Elstaräpplen, reducerad Elstaräpplemust, jäst & vinägerkultur.
Lagring Ej fatlagrad.  Syra 5%.  Storlekar 195 och 375 ml.

MV_Fläderblom_Flat.jpg

Fläderblomsvinäger


Fläderblomsvinäger


MalmoVinagerfabrik_Flader.jpg

Fläderblomsvinäger

På Sunnantorps gård utanför Eslöv plockar vi själva våra fläderblommor. Gården drivs av Lisbeth Andersson som är en av Skånes pionjärer av ekologisk odling. Sen gör vi en härlig fläderblomssaft av blommorna som får ligga och dra i två dagar. Sen tillsätter vi jäst och låter den ligga och jäsa på låg temperatur i 6 veckor. Vi gör den givetvis ofiltrerad och opastöriserad. Resultatet blir en vinäger med tydlig primör stil med tydliga drag av sommarfriskhet. Vårt mål är att vår fläderblomsvinäger blir vår första helt ekologiska vinäger.

Använd Fläderblomsvinäger för att dressa primör grönsaker så som sparris, rädisor, spetskål, färsk potatis och blomkål.

Råvara Saft av fläderblommor*, socker*, citron*, jäst & vinägerkultur*.
Lagring Ej fatlagrad.  Syra 5%.  Storlekar 195 och 375 ml.
*Ekologiska råvaror

MV_Malt.jpg

Maltvinäger


Maltvinäger


MalmoVinagerfabrik_Malt.jpg

Maltvinäger

Vi är stolta över vårt samarbete med Bosse Bergenstål på Lundabryggeriet. Han har vackert komponerar ett recept till oss där vi önskat att hålla igen på den humlens beska karaktär för att ge vinägern en härlig karamellig ton.
När Bosse är klar med sitt så tar vi över och skapar en vinäger med tydlig ale karaktär. Eftersom proteinet och humlen i ölen gör att det skummar mycket under hela jäsningen – så jäser vi ölen väldigt långsamt med ett mindre luftflöde är vad vi använder till våra övriga vinägrar. Det gör att denna vinäger till vår mest komplexa att brygga. Men med tålamod och mycket kärlek har vi skapat något unikt. Och självklart är den ofiltrerad och opastöriserad för bästa kvalitet.

Använd Maltvinäger för att ringla över stekt potatis, stekt torsk eller sill. Gillar du ostron? Testa då den ihop med ett par Grebbestad ostron. Och om du bakar så tillsätt den till ditt rågbrödrecept – blir utsökt.

Råvara  Vatten, malt, humle, jäst och vinägerkultur
Lagring  Ej fatlagrad.  Syra  5%.  Storlekar 195 och 375 ml.

MV_Pikant.jpg

Pikant


Pikant


MalmoVinagerfabrik_Pikant.jpg

Pikant

Fransmännen har använt denna smakjuseterare i över 100 år under namnet Gastrique. Vi är från Malmö och då heter den Pikant. Av karamelliserat socker och vår äppelcidervinäger skapar vi en balanseradkaramellig, rund och något bitter justerare i en sirapslikande konsistens. Ofiltrerad för bästa smak. Den är alltså både surt, sött och bittert vilket attraherar hela smakpaletten när du står vid spisen.

Använd Pikant för att ge extra karaktär till ugnsrostade rotsaker. Doppa en god lagrad hårdost i den. Eller i en gryta som behöver pricken över i:et. Älskar du dessert? Ringla den över varma plommon och servera med hemgjord vaniljglass. 

Råvara Vår egen äppelcidervinäger av äpplen från Brusås, socker.
Lagring Ej fatlagrad.  Syra Ingen.  Storlekar 195 och 375 ml.